Skip to content

Shiatsu en Do-In Yoga komen beide voort uit de bijna 5000 jaar oude Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). TCG kent diverse toepassingen zoals acupunctuur, Tuina (manuele techniek), kruidengeneeskunde, voeding en bewegingsleer.

Traditionele Chinese Geneeskunde

De TCG is een samenvatting van de ervaringen van het Chinese volk in de strijd tegen ziekten gedurende duizenden jaren. Het omvat onder meer de theorie van Yin en Yang, de theorie van de Vijf Elementen, de theorie van Qi (levensenergie), de ziekteleer en methoden van diagnose.

De Chinese Geneeskunde benadert het menselijk lichaam als één geheel (holistisch principe). Een individu is lichaam en geest tegelijkertijd. Mentale problemen zijn volgens dit principe af te lezen aan het lichaam en lichamelijke problemen hebben hun weerslag op de geest.

Qi en meridianen

Oosterse Geneeswijzen baseren zich op het beïnvloeden van de Qi die door meridianen (energiebanen) in het lichaam stroomt.

De werking van meridianen bestaat uit het in beweging brengen en houden van Qi en bloed, zodat weefsels, organen, huid, spieren, pezen en botten voortdurend gevoed worden.

  • Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat die energie vrij kan stromen.
  • Klachten ontstaan wanneer energiebanen geheel of gedeeltelijk zijn geblokkeerd.
  • Door de blokkade te verminderen, of op te heffen, verminderen of verdwijnen klachten.
Japans Qi teken

Shiatsu therapie

Eén van de manieren om een blokkade in energiebanen aan te pakken is met Shiatsu therapie. Shiatsu is ontwikkeld in Japan, en komt voort uit een oude Chinese massagevorm die bekend is als Anmo of Tuina.

Shiatsu is een manuele toepassing van de oosterse geneeskunde. Het kenmerkt zich door het uitoefenen van druk op het lichaam. Shiatsu is door de Japanse overheid erkend als specifieke therapie.

Lees hier meer over wat Shiatsu therapie voor jou kan betekenen

Een schematisch overzicht van de meridianen en knopen in het lichaam. Klik om te vergroten.

Do-In Yoga

Shizuto Masunaga, de grote Japanse shiatsumeester uit de 20e eeuw geeft een duidelijke letterlijke vertaling: “Do” betekent het openen van kanalen en het vergemakkelijken van de energiestroming langs bepaalde routes. “In” duidt het strekken en bewegen van de ledematen om dit doel te bereiken.

Do-In – of Dao Yin – is een traditioneel Japans systeem ter bevordering van de gezondheid. Het komt oorspronkelijk uit China onder de naam Tao Yin. Het is nauw verbonden aan Shiatsu en komt voort uit de Vijf elementenleer en meridianenleer. Do-In wordt ook wel beschreven als zelf-Shiatsu.

Lees hier meer over mogelijkheden om mee te doen met Do-In yoga.

Do-In Yoga Froukje Verhoef doet oefening